Φουσκάλες 4 ελάχιστη ανάγνωση

Μην αφήσετε τις φουσκάλες να σας σταθούν εμπόδιο

Μην αφήσετε τις φουσκάλες να σας σταθούν εμπόδιο Μην αφήσετε τις φουσκάλες να σας σταθούν εμπόδιο Μην αφήσετε τις φουσκάλες να σας σταθούν εμπόδιο

Ανεξαρτήτως του αθλήματος με το οποίο ασχολείστε, τίποτα δεν θα πρέπει να σας εμποδίζει να κυνηγάτε τους προσωπικούς σας στόχους κάθε εβδομάδα. Δυστυχώς, κάτι τόσο μικρό όσο μια φουσκάλα μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Και συμβαίνει συχνά, ακόμα και σε κορυφαίους αθλητές. Παρόλο που οι φουσκάλες δεν συνιστούν τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο ένα κάταγμα ή ένα διάστρεμμα, δεν θα πρέπει να τις αψηφάτε. Μπορούν να επηρεάσουν τη συγκέντρωσή σας, να μειώσουν την απόδοσή σας και να προκαλέσουν τραυματισμούς λόγω καταπόνησης στα γόνατα και στους αστραγάλους σας.

Πώς... Φουσκάλες λόγω τρεξίματος

Φανταστείτε ότι έχετε βγει για τρέξιμο. Ο καιρός είναι τέλειος και αισθάνεστε υπέροχα. Ενδεχομένως να μπορείτε να σπάσετε το ρεκόρ σας αυτή τη φορά. Αλλά ξαφνικά αισθάνεστε έναν μικρής έκτασης, αλλά οξύ πόνο στο μετατάρσιο του ποδιού. Καταλαβαίνετε αμέσως ότι πρόκειται να βγάλετε φουσκάλα. Ίσως οι καινούργιες κάλτσες σας είναι πολύ χοντρές ή τα πόδια σας είναι πρησμένα από τη ζέστη. Το μόνο που ξέρετε είναι ότι το τρέξιμο έλαβε τέλος. Είναι πάντοτε προτιμότερο να αντιμετωπίζετε τη φουσκάλα όσο το δυνατόν πιο άμεσα προκειμένου ο πόνος να μην επιδεινώνεται.

Πώς... Φουσκάλες από αθλητικές δραστηριότητες

Πρόκειται για φουσκάλες που δημιουργούνται όταν το πόδι σας ολισθαίνει ή μετατοπίζεται με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται τριβή με το παπούτσι όταν τρέχετε ή κατά τη διάρκεια άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων. Το υγρό συγκεντρώνεται ανάμεσα στα ερεθισμένα στρώματα του δερματικού ιστού και διογκώνεται σχηματίζοντας μια αντιαισθητική φυσαλίδα. Οι φουσκάλες σχηματίζονται πολύ γρήγορα, μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες για να επουλωθούν και εάν σπάσουν μπορούν να μολυνθούν, με αποτέλεσμα ο πόνος να επιδεινωθεί και η επούλωσή τους να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

Οι φουσκάλες αποτελούν ένα γενικό πρόβλημα που επηρεάζει τους πάντες, από αθλητές μέχρι λάτρεις του αθλητισμού ή απλά ερασιτέχνες που αποζητούν μια καλή φυσική κατάσταση. Δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, η πεζοπορία, το ποδόσφαιρο ή το τένις, η αναρρίχηση ή ο χορός, μπορούν όλες να οδηγήσουν στην εμφάνιση φουσκαλών σε οποιοδήποτε μέρος του ποδιού. Είτε εμφανίζονται στην κορυφή των δακτύλων (και ανάμεσα σε αυτά) είτε στο πίσω μέρος της φτέρνας, οι φουσκάλες μπορούν να σταθούν εμπόδιο στις αθλητικές σας δραστηριότητες και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς. Αλλά η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί.

Πώς... να αποφύγετε τις φουσκάλες από αθλητικές δραστηριότητες

Ευτυχώς, υπάρχουν προληπτικά μέτρα τα οποία μπορείτε εύκολα να πάρετε προκειμένου να μην εμφανίσετε φουσκάλες. Εάν παρατηρήσετε κόκκινες κηλίδες στα πόδια σας μετά από προπόνηση ή τρέξιμο, αυτές θα μπορούσαν να είναι τα λεγόμενα «επικίνδυνα» σημεία ή περιοχές που είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση φουσκαλών. Καλύψτε τα με ένα επίθεμα για φουσκάλες ή δοκιμάστε το στικ προστασίας από τις φουσκάλες Compeed. Συνιστάται να έχετε πάντα ένα κιτ στην αθλητική σας τσάντα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προλάβετε μια φουσκάλα προτού εμφανιστεί.

Τα παπούτσια με κακή εφαρμογή που είναι είτε πολύ στενά είτε πολύ μεγάλα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τριβής ή της πίεσης στο πόδι και τα δάκτυλα. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, πάρτε ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια μαζί σας στην προπόνηση. Εάν νιώσετε ότι πρόκειται να σχηματιστεί μια φουσκάλα, σταματήστε την άσκηση και αλλάξτε παπούτσια ή χρησιμοποιήστε το στικ προστασίας από τις φουσκάλες στο προβληματικό σημείο. Έτσι, η προπόνησή σας δεν θα διακοπεί. Τα ιδρωμένα πόδια ευνοούν την ανάπτυξη της τριβής που ευθύνεται για τις φουσκάλες, επομένως προσπαθήστε να κρατήσετε τα πόδια σας στεγνά χρησιμοποιώντας ταλκ ή αλλάζοντας κάλτσες συχνά.

Πώς... να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες από αθλητικές δραστηριότητες

Μόλις εμφανίσετε μια φουσκάλα, πρέπει να δράσετε αμέσως για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και να εντείνετε τους ρυθμούς επούλωσης. Αφού καθαρίσετε απαλά και προσεκτικά την περιοχή, τοποθετήστε ένα αδιάβροχο επίθεμα για φουσκάλες που θα λειτουργήσει ως μαξιλαράκι και θα προστατέψει την πληγή από επιβλαβή βακτήρια και ακαθαρσίες. Φροντίστε να μη φοράτε οτιδήποτε που ασκεί πίεση ή τριβή στην πληγή. Μη σπάτε ποτέ μόνοι σας μια φουσκάλα, αλλά εάν «σκάσει» μόνη της, καθαρίστε την με νερό και ήπιο σαπούνι, μουλιάστε την περιοχή σε αλατόνερο για 10 λεπτά και τοποθετήστε ένα καινούργιο επίθεμα. Μόλις θέσετε τον πόνο υπό έλεγχο, μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας.