Επιχείλιος έρπης 4 ελάχιστη ανάγνωση

Πότε παύει να είναι μεταδοτικός ο επιχείλιος έρπης;

Πότε παύει να είναι μεταδοτικός ο επιχείλιος έρπης; Πότε παύει να είναι μεταδοτικός ο επιχείλιος έρπης; Πότε παύει να είναι μεταδοτικός ο επιχείλιος έρπης;

Ο επιχείλιος έρπης εκδηλώνεται με μικρές φουσκάλες που συνήθως εμφανίζονται πάνω ή γύρω από τα χείλη και το στόμα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι μικρές φουσκάλες θα σπάσουν και θα δημιουργηθεί εφελκίδα, η οποία στο τέλος θα «πέσει». Ο επιχείλιος έρπης είναι πιο μεταδοτικός όταν οι φουσκάλες σπάνε. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι μεταδοτικός από τη στιγμή που κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα γύρω από το στόμα, όπως ένα αίσθημα φλόγωσης ή κνησμού, και μέχρι την πλήρη επούλωσή του.

Τα στάδια του επιχείλιου έρπητα

Ο κύκλος του επιχείλιου έρπητα αποτελείται από πέντε στάδια (ανάλογα με το επίπεδο μετάδοσης):

  • Στάδιο 1ο (+, χαμηλό) – Ημέρες 1-2: εμφάνιση αρχικών συμπτωμάτων, όπως μυρμήγκιασμα, πόνος και κνησμός
  • Στάδιο 2ο (++, μέτριο) – Ημέρες 2-4: αρχίζουν να δημιουργούνται μικρές φουσκάλες με υγρό
  • Στάδιο 3ο (+++, σοβαρό) – Ημέρες 4-5: οι φουσκάλες διογκώνονται, σπάνε, το υγρό τους διαρρέει και σχηματίζουν επώδυνες πληγές
  • Στάδιο 4ο (++, μέτριο) – Ημέρες 5-8: οι πληγές ξηραίνονται και δημιουργείται εφελκίδα.
  • Στάδιο 5ο (+, χαμηλό) – Ημέρες 8-10: πλήρης υποχώρηση του επιχείλιου έρπητα με επούλωση του δέρματος αφού η εφελκίδα «πέσει»

Ο επιχείλιος έρπης είναι μεταδοτικός σε όλα τα στάδια με το 3ο να είναι το πιο μεταδοτικό επειδή οι φουσκάλες σπάνε και απελευθερώνεται το μολυσμένο υγρό τους.

Είναι μεταδοτικός ο επιχείλιος έρπης;

Ο επιχείλιος έρης είναι μεταδοτικός ήδη από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και μέχρι να επουλωθεί πλήρως. Τις Ημέρες 1-2, οι μικρές φουσκάλες είναι γεμάτες με τον ιό ο οποίος μεταδίδεται μέσω του σάλιου, της άμεσης δερματικής επαφής ή της επαφής με αντικείμενο που έχει χρησιμοποιήσει άτομο μολυσμένο από τον ιό. Μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό ακόμα και εάν δεν φέρετε ορατή εκδήλωση ή συμπτώματα επιχείλιου έρπητα. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το εάν υπάρξει επαφή όταν ο επιχείλιος έρπης έχει εκδηλωθεί. Το υγρό με το οποίο είναι γεμάτες οι φουσκάλες περιέχει τον ιό, συνεπώς ο επιχείλιος έρπης βρίσκεται στο πιο μεταδοτικό του στάδιο όταν οι φουσκάλες σπάνε. Η πρώτη εκδήλωση επιχείλιου έρπη σημειώνεται γενικά δύο έως είκοσι ημέρες μετά την επαφή με μολυσμένο άτομο.

Για πόσο καιρό παραμένει μεταδοτικός ο επιχείλιος έρπης;

Ο επιχείλιος έρπης, που προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται ερπητοϊός, είναι μεταδοτικός έως ότου υποχωρήσει πλήρως, το οποίο συμβαίνει συνήθως δύο εβδομάδες από την εμφάνισή του. Το πιο μεταδοτικό στάδιο του κύκλου του επιχείλιου έρπητα είναι όταν διαρρέει το υγρό από τις φουσκάλες. Μόλις σχηματιστεί η εφελκίδα, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μειώνεται σημαντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύει να είναι μεταδοτικός. Η εφελκίδα μπορεί να σπάσει κατά τη διάρκεια του φαγητού ή με το γέλιο και το υγρό να απελευθερωθεί.

Μπορώ να μεταδώσω τον επιχείλιο έρπη;

Ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα όταν βρίσκεται σε έξαρση και υπάρχουν ενεργές πληγές ή φουσκάλες στο δέρμα. Ωστόσο, ο ιός του έρπη μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις ή συμπτώματα.

Το πιο μεταδοτικό στάδιο του κύκλου του επιχείλιου έρπητα είναι όταν διαρρέει το υγρό από τις φουσκάλες.

Προειδοποίηση για μωρά και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ενήλικες που έχουν εμφανίσει επιχείλιο έρπη δεν θα πρέπει να φιλούν μωρά ή να αφήνουν τα μωρά να αγγίζουν τον έρπη για δύο λόγους:

  1. Ο επιχείλιος έρπης είναι κατά βάση σχετικά αβλαβής, αλλά μπορεί να αποδειχθεί σοβαρός σε άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως προστατεύει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις. Ένα άτομο με αδύναμο ανοσοποιητικό είναι πιο πιθανό να προσβληθεί από σοβαρές λοιμώξεις σε σχέση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επιχείλιος έρπης μπορεί να είναι επικίνδυνος για μωρά κάτω από 6 μηνών.
  2. Άπαξ και ένα άτομο μολυνθεί σε βρεφική ηλικία, θα είναι επιρρεπές στον επιχείλιο έρπη για το υπόλοιπο της ζωής του

Οι ίδιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται για άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) και άτομα με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συναναστροφή σας με τέτοια άτομα και να λαμβάνετε μέτρα ώστε να μην τους μεταδώσετε τον ιό του απλού έρπητα.

Πώς μπορώ να γίνω λιγότερο μεταδοτικός;

Θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τις επαφές με την περιοχή εμφάνισης του επιχείλιου έρπη. Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας μετά από κάθε επαφή με τον έρπη προκειμένου να αποφύγετε την εξάπλωση του ιού σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, όπως τα μάτια, τη μύτη ή τα νύχια των δακτύλων.

Όταν έχετε συμπτώματα που συνδέονται με την εκδήλωση του επιχείλιου έρπητα, θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε:

  • ανταλλαγή φιλιών
  • κοινή χρήση προϊόντων χειλιών, σκευών κουζίνας, ποτηριών ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με την πάσχουσα περιοχή
  • αθλήματα που περιλαμβάνουν σωματική επαφή

Μέχρι οι φουσκάλες και η εφελκίδα του επιχείλιου έρπητα να υποχωρήσουν πλήρως, θα πρέπει να προστατεύετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τυχόν επιμόλυνση. Τα αεροστεγή και υδατοστεγή ιατρικά επιθέματα, όπως τα Επιθέματα για τον Επιχείλιο Έρπη COMPEED® συμβάλλουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού σε άλλες περιοχές του σώματός σας αλλά και στην προστασία τρίτων.