Σκληρύνσεις 3 ελάχιστη ανάγνωση

Πώς να αντιμετωπίσετε και να αφαιρέσετε τις σκληρύνσεις

Πώς να αντιμετωπίσετε και να αφαιρέσετε τις σκληρύνσεις Πώς να αντιμετωπίσετε και να αφαιρέσετε τις σκληρύνσεις Πώς να αντιμετωπίσετε και να αφαιρέσετε τις σκληρύνσεις

Συνήθως, οι σκληρύνσεις δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ενόχληση ή ακόμα και πόνο, λόγω της πίεσης που ασκείται στους υποκείμενους ιστούς από το εξόγκωμα του δέρματος που έχει υποστεί πάχυνση. Προκειμένου να διατηρήσετε ή να επαναφέρετε την άνεση στα πόδια σας είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τις σκληρύνσεις σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις σκληρύνσεις

Η δημιουργία σκληρύνσεων είναι στην ουσία μια αντίδραση του δέρματος στην υπερβολική πίεση που ασκείται στη φτέρνα, στο μπροστινό μέρος του πέλματος ή στην παλάμη του χεριού σας. Εάν εξαλείψετε την αιτία της πίεσης, πιθανότατα θα υποχωρήσουν μόνοι τους. Εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μια θεραπεία για την αντιμετώπιση των σκληρύνσεων σας, λάβετε υπόψη ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ και ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να μην επιτευχθεί μέσα σε μια μέρα. Αποφύγετε τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων για να κόψετε μεγάλα τμήματα τις σκλήρυνσης, καθώς ενδέχεται να τραυματίσετε το δέρμα σας και να προκαλέσετε αιμορραγία ή/και μόλυνση. Λάβετε υπόψη ότι εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος, διαβήτη ή νευρικής βλάβης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό προτού καταφύγετε σε κάποιο μέσο για την αντιμετώπιση των σκληρύνσεων σας.

Αφαίρεση σκληρύνσεων:

  • Βήμα 1ο: μαλακώστε την σκλήρυνση – Το δέρμα της σκλήρυνσης είναι πολύ παχύ και σκληρό, επομένως θα πρέπει πρώτα να μαλακώσει. Για να το καταφέρετε, μουλιάστε την πάσχουσα περιοχή (συνήθως το χέρι ή το πόδι σας) σε ζεστό νερό με σαπούνι. Αν προσθέσετε άλατα θειικού μαγνησίου μπορεί να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμες απολέπισης που διατίθενται στο εμπόριο για να μαλακώσετε το δέρμα. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα σε υγρή μορφή ή αλοιφές που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, τα οποία βοηθούν στη διάσπαση της κεράτινης στιβάδας που συγκροτεί το νεκρό δέρμα. Αυτά τα μέσα θεραπείας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με προσοχή, καθώς το σαλικυλικό οξύ μπορεί να ερεθίσει το περιβάλλον υγιές δέρμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα Επιθέματα για σκληρύνσεις COMPEED®. Περιέχουν ενεργή γέλη (υδροκολλοειδούς τεχνολογίας), η οποία εξασφαλίζει την ενυδάτωση και την προστασία των κάλων δημιουργώντας ένα απορροφητικό στρώμα γύρω από αυτούς. Θα σας ανακουφίσουν από την ενόχληση ή τον πόνο που ενδεχομένως νιώθετε.
  • Βήμα 2ο: Τρίψτε την σκλήρυνση με ελαφρόπετρα ή ράσπα. – Όταν η σκλήρυνση μαλακώσει, μπορείτε να τον τρίψετε με ελαφρόπετρα. Βυθίστε την ελαφρόπετρα στο νερό και έπειτα αφαιρέστε απαλά το νεκρό δέρμα κάνοντας κυκλικές ή λοξές κινήσεις. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ράσπα ποδιών ως εργαλείο απολέπισης. Προσέξτε να μην αφαιρέσετε πάρα πολύ δέρμα, καθώς μπορεί να προκληθούν αιμορραγία και μόλυνση. Αντ’ αυτού, αφαιρέστε μόνο μικρές ποσότητες δέρματος και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι η σκλήρυνση να εξαφανιστεί.
  • Βήμα 3ο: διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο – Μετά το τρίψιμο της σκλήρυνσης, είναι σημαντικό να ενυδατώνετε το δέρμα για να το διατηρείτε μαλακό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε λοσιόν δέρματος. Τα Επιθέματα για σκληρύνσεις COMPEED® βοηθούν να διατηρείτε την περιοχή του κάλου καλά ενυδατωμένη και να επιταχύνετε την επούλωση.

Προλάβετε τη δημιουργία και την επανεμφάνιση σκληρύνσεων:

Για να αποφύγετε τις σκληρύνσεις στα πόδια, πρέπει να μειώσετε τα σημεία πίεσης και την τριβή του δέρματος των ποδιών και των χεριών. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να φοράτε παπούτσια που επηρεάζουν την κατανομή του βάρους όπως ψηλοτάκουνα ή παπούτσια με ψηλή καμάρα. Εάν το επάγγελμά σας απαιτεί να φοράτε κομψά παπούτσια (όχι εργονομικά), δοκιμάστε να αποσυμφορήσετε τα πόδια σας περπατώντας από και προς το γραφείο φορώντας αθλητικά με καλή εφαρμογή. Προτιμήστε όσο το δυνατόν περισσότερο χαμηλά παπούτσια. Φροντίστε τα παπούτσια σας επιδιορθώνοντας ή αντικαθιστώντας τα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κατά κανόνα, οι φθαρμένες σόλες δεν προσφέρουν πολύ καλή αντικραδασμική προστασία στα πόδια σας. Επίσης, εάν παρατηρήσετε ότι οι σόλες ή τα τακούνια των παπουτσιών σας έχουν την τάση να φθείρονται ανομοιόμορφα, μπορεί να είναι χρήσιμο να απευθυνθείτε σε έναν ορθοπεδικό ή ποδίατρο για διορθωτικά παπούτσια ή εσωτερικούς πάτους. Σκληρύνσεις μπορούν να εμφανιστούν και στα χέρια, επομένως η χρήση προστατευτικών, ενισχυμένων γαντιών μπορεί να βοηθήσει εάν χρησιμοποιείτε εργαλεία.

Εάν το επάγγελμά σας απαιτεί να φοράτε κομψά παπούτσια (όχι εργονομικά), δοκιμάστε να αποσυμφορήσετε τα πόδια σας περπατώντας από και προς το γραφείο φορώντας αθλητικά με καλή εφαρμογή.

Πότε πρέπει να ζητήσω ιατρική συμβουλή;

Εάν η σκλήρυνση είναι πολύ επώδυνη ή έχετε διαβήτη, ευαίσθητο δέρμα ή προβλήματα του κυκλοφορικού, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν ποδίατρο, εξειδικευμένο στην περιποίηση των ποδιών. Ένας ποδολόγος ή ορθοπεδικός μπορεί να σας βοηθήσει να διορθώσετε το μη φυσιολογικό βάδισμα επιθεωρώντας τα παπούτσια σας ή εντοπίζοντας ένα υποκείμενο δομικό πρόβλημα των οστών. Στην τελευταία περίπτωση, μπορεί να χρειάζεται να υποβληθείτε σε ακτινογραφία ή ακόμα και σε χειρουργική επέμβαση. Ένας ποδίατρος ή ποδολόγος μπορεί να αφαιρέσει μέρος του σκληρυμένου δέρματος με νυστέρι. Μην επιχειρήσετε να κάνετε κάτι τέτοιο στο σπίτι. Σε περίπτωση μόλυνσης ή κινδύνου μόλυνσης, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτική αλοιφή. Τυχόν ερυθρότητα και διόγκωση του δέρματος γύρω από τον κάλο μπορεί να υποδεικνύει μόλυνση.