Κάλοι 3 ελάχιστη ανάγνωση

Πώς να αντιμετωπίσετε και να αφαιρέσετε τους κάλους;

Πώς να αντιμετωπίσετε και να αφαιρέσετε τους κάλους; Πώς να αντιμετωπίσετε και να αφαιρέσετε τους κάλους; Πώς να αντιμετωπίσετε και να αφαιρέσετε τους κάλους;

Οι κάλοι είναι διογκωμένες περιοχές σκληρού ή ξηρού δέρματος με τραχεία υφή που εμφανίζονται στα δάκτυλα των ποδιών ή στη φτέρνα, οι οποίες μπορεί να είναι κίτρινου χρώματος, να έχουν κηρώδη υφή ή φολιδοειδή όψη, να είναι ευαίσθητες στο άγγιγμα ή επίπονες όταν φοράτε παπούτσια. Δεν είναι επικίνδυνες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία ή πόνο λόγω του ερεθισμού ή της φλεγμονής που προκαλείται από την πίεση στο υποκείμενο δέρμα. Προκειμένου να διατηρήσετε ή να επαναφέρετε την άνεση στα πόδια σας είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για την αντιμετώπιση των κάλων.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κάλους;

Οι μικροί κάλοι συνήθως εξαφανίζονται από μόνοι τους, αρκεί να τους προστατέψετε από την πηγή πίεσης που ευθύνεται για την εμφάνισή τους. Εάν έχετε κάλους που συνοδεύονται από ερεθισμό ή πόνο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανακουφίσετε την πίεση και να τους αντιμετωπίσετε. Όταν ακολουθείται θεραπεία, οι κάλοι χρειάζονται συνήθως δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να εξαφανιστούν. Σε κάθε περίπτωση, η περιποίηση των ποδιών σας, το καλό πλύσιμο και στέγνωμα, καθώς και η τακτική ενυδάτωσή τους λειτουργούν βοηθητικά. Λάβετε υπόψη ότι εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος, διαβήτη ή νευρικής βλάβης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό προτού καταφύγετε σε κάποιο μέσο για την αντιμετώπιση των κάλων.

  • Απόξεση –Η αφαίρεση με απόξεση είναι γενικά απαραίτητη μόνο για μεγάλους και επώδυνους κάλους. Η απόξεση πρέπει να πραγματοποιείται από γιατρό ή ειδικό ποδολόγο. Εάν θέλετε να αφαιρέσετε ένα κάλο μόνοι σας μπορείτε να τον λιμάρετε.
  • Τρίψιμο –Εάν έχετε ένα κάλο που προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, το απαλό τρίψιμο με ελαφρόπετρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης. Συνιστάται ιδιαίτερα να έχετε φροντίσει το δέρμα να είναι ενυδατωμένο/μαλακωμένο προτού το τρίψετε. Θα πρέπει να έχετε προηγουμένως μουλιάσει την περιοχή του κάλου σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά μέχρι το δέρμα να μαλακώσει. Βυθίστε την ελαφρόπετρα στο νερό και έπειτα αφαιρέστε απαλά το νεκρό δέρμα κάνοντας κυκλικές ή λοξές κινήσεις. Προσέξτε να μην αφαιρέσετε πάρα πολύ δέρμα, καθώς μπορεί να προκληθούν αιμορραγία και μόλυνση. Αντ’ αυτού, αφαιρέστε μόνο μικρές ποσότητες δέρματος και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι ο κάλλος να εξαφανιστεί.
  • Μη συνταγογραφούμενες επιλογές θεραπείας –Αυτά τα θεραπευτικά βοηθήματα συνήθως βασίζονται στην προστασία των κάλων από την τριβή και την πίεση. Τα Επιθέματα για Κάλους Compeed®, για παράδειγμα, διαθέτουν υδροκολλοειδή τεχνολογία, η οποία προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο δρώντας ως ένα απορροφητικό στρώμα προστασίας από την περαιτέρω τριβή, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει την περιβάλλουσα περιοχή, συμβάλλοντας έτσι στην αφαίρεση των κάλων.Κάποιες από αυτά τα μη συνταγογραφούμενα θεραπευτικά βοηθήματα περιέχουν σαλικυλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη διάσπαση της κεράτινης στιβάδας που συγκροτεί το νεκρό δέρμα. Τα προϊόντα θεραπείας με σαλικυλικό οξύ διατίθενται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, σε μορφή κρέμας, ενθέματος ή αυτοκόλλητου επιθέματος. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, το νεκρό δέρμα θα πάρει λευκό χρώμα και μπορεί να αφαιρεθεί τρίβοντάς το. Αυτά τα θεραπευτικά βοηθήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, καθώς το σαλικυλικό οξύ μπορεί να ερεθίσει το περιβάλλον υγιές δέρμα, και να μην εφαρμόζονται σε κάλλους με σκασίματα. Εάν πάσχετε από διαβήτη ή η κυκλοφορία του αίματός σας είναι κακή, θα πρέπει να αποφεύγετε τέτοιου είδους θεραπείες ή να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού καταφύγετε σε οποιαδήποτε μέθοδο αντιμετώπισης.Η χρήση επιθεμάτων για κάλλους, όπως τα Επιθέματα Ενεργής Γέλης για Κάλους Compeed® είναι ένας βολικός τρόπος εφαρμογής της παραπάνω θεραπείας με το πρόσθετο όφελος της άμεσης ανακούφισης του πόνου, χάρη στην υδροκολλοειδή τεχνολογία στην οποία βασίζεται η δράση τους. Εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες χρήσης, οι κάλοι σας μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Τα Επιθέματα Ενεργής Γέλης για Κάλους Compeed® συνδυάζουν αρκετά οφέλη. Ο προστατευτικός δακτύλιος περιέχει ενεργή γέλη (υδροκολλοειδούς τεχνολογίας), η οποία εξασφαλίζει την ενυδάτωση και την προστασία των κάλων δημιουργώντας ένα απορροφητικό στρώμα γύρω από αυτές. Στο κέντρο του, το επίθεμα περιέχει σαλικυλικό οξύ το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος.
Όταν ακολουθείται θεραπεία, οι κάλοι χρειάζονται συνήθως δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να εξαφανιστούν.

Η λύση βρίσκεται στην πρόληψη!

Αυτές οι θεραπευτικές λύσεις ανακουφίζουν άμεσα από την πίεση και επιτυγχάνουν εξαφάνιση των κάλων μετά από 2-4 εβδομάδες, αν και μπορούν να επανεμφανιστούν, εάν η πηγή της πίεσης που τις προκαλεί παραμένει. Επομένως, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την πηγή της πίεσης και είτε να την εξαλείψετε είτε να προσπαθήσετε να την αποφύγετε. Για να το καταφέρετε, τις περισσότερες φορές αρκεί απλά να επιλέξετε πιο άνετα παπούτσια ή να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά ενθέματα (ταινίες με υφασμάτινη επένδυση ή αυτοκόλλητα επιθέματα που διατίθενται σε φαρμακεία) μέχρι τα παπούτσια να πάρουν τη φόρμα του ποδιού σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ενθέματα παπουτσιών μπορεί να φανούν χρήσιμα. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται ιατρική παρέμβαση.

Πότε πρέπει να ζητήσω ιατρική συμβουλή;

Συνιστάται για εσένα
Κάλοι

Πώς να αποτρέψετε τη δημιουργία κάλων

Παρόλο που οι κάλοι δεν είναι επικίνδυνοι, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, φλεγμονή ή ακόμα και εξέλκωση. Σε περίπτωση εκδήλωσης σοβαρής φλεγμονής ή πόνου, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό.
Εάν δεν είστε σίγουροι ότι αυτό που έχετε είναι κάλος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Οι συχνά επανεμφανιζόμενοι κάλοι μπορούν να οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις των ποδιών, όπως παραμορφώσεις, δομικές διαταραχές των οστών, κακή ευθυγράμμιση των οστών ή μη φυσιολογικό βάδισμα. Εάν σας ανησυχεί η συχνότητα ή η επιμονή με την οποία εμφανίζονται οι κάλοι, μπορεί να πρέπει να επισκεφθείτε έναν παθολόγο ή έναν ποδίατρο προκειμένου να αποκλείσει ή να διαγνώσει κάποια από αυτές τις υποκείμενες αιτίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση ειδικής επένδυσης ή ενθεμάτων υποδημάτων μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση κάλων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.