Φουσκάλες

Πώς να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες στα πόδια

3 ελάχιστη ανάγνωση
Πώς να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες στα πόδια Πώς να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες στα πόδια Πώς να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες στα πόδια

Τίποτα δεν είναι τόσο ικανό να σταθεί εμπόδιο στις δραστηριότητές σας όσο μια φουσκάλα στο πόδι. Αν και μικρές, οι φουσκάλες μπορούν να καταστρέψουν μια ειδική περίσταση, τις διακοπές σας, ένα μάθημα γυμναστικής ή ακόμα και μια συνηθισμένη μέρα με πολλές ασχολίες. Οι φουσκάλες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε και να χρειαστούν αρκετές μέρες μέχρι να επουλωθούν, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε τόσο για να τις αποφύγετε όσο και για να ανακουφίσετε τον πόνο και να επιταχύνετε την επούλωσή τους.

Πώς σχηματίζονται οι φουσκάλες λόγω τριβής

Η πιο κοινή μορφή φουσκάλας στα πόδια που απαντάται στους περισσότερους ανθρώπους είναι η φουσκάλα λόγω τριβής. Πρόκειται για έναν ενοχλητικό θύλακα υγρού που σχηματίζεται στο πόδι στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος μετά από υπερβολική καταπόνηση και τριβή με τα παπούτσια σας. Καθώς η εξωτερική στιβάδα δέρματος αποκολλάται από τους υποκείμενους ιστούς, ένα υγρό που μοιάζει με πλάσμα εκκρίνεται από τα κύτταρα και αρχίζει να γεμίζει το κενό λειτουργώντας ως μαξιλαράκι προστασίας του ιστού από περαιτέρω βλάβη.

Πρόληψη φουσκαλών

Ο πρώτος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αποφύγετε τις φουσκάλες που δημιουργούνται λόγω τριβής είναι να φοράτε άνετα παπούτσια με καλή εφαρμογή. Αλλά εάν γνωρίζετε ότι η μέρα σας θα είναι κουραστική και ότι θα πρέπει να είστε διαρκώς στο πόδι, ή εάν φοράτε καινούργια παπούτσια που δεν έχουν πάρει ακόμα τη φόρμα του ποδιού σας, συνιστάται να έχετε άμεσα διαθέσιμο ένα στικ προστασίας από τις φουσκάλες. Όταν αισθανθείτε ότι βγάζετε μια φουσκάλα, χρησιμοποιήστε το αμέσως στο σημείο για να αποτρέψετε την ανάπτυξη περαιτέρω τριβής.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις φουσκάλες. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι προτείνουν τις βαμβακερές κάλτσες, αλλά το βαμβάκι συγκρατεί στην υγρασία στο δέρμα με αποτέλεσμα η τριβή να αυξάνεται. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε να επιλέγετε ειδικές συνθετικές κάλτσες με ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Ένας άλλος μύθος, είναι να φοράτε σκόνη ταλκ στα πόδια σας για να τα διατηρείτε στεγνά και χωρίς φουσκάλες. Το ταλκ βοηθά μεν στην απορρόφηση σημαντικού ποσοστού υγρασίας, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί επίσης να σχηματίσει σβόλους και να προκαλέσει περισσότερη τριβή στο σημείο εφαρμογής.

Αντιμετώπιση φουσκαλών

Συνιστάται για εσένα
Φουσκάλες

Πώς να αντιμετωπίζετε τις φουσκάλες λόγω πεζοπορίας

Εάν εμφανίσετε φουσκάλες, η σωστή αντιμετώπιση είναι το κλειδί για τη γρήγορη επούλωση.

  1. Καλύψτε το σημείο με ένα ειδικό επίθεμα για φουσκάλες για να το διατηρήσετε καθαρό, στεγνό και προστατευμένο από περαιτέρω τριβή και καταπόνηση.
  2. Αντισταθείτε στην επιθυμία να σπάσετε τη φουσκάλα. Εάν η φουσκάλα σπάσει μόνη της, μην αφαιρέσετε το νεκρό δέρμα.
  3. Μόλις σπάσει, πλύνετε απαλά την περιοχή με σαπούνι και νερό και καλύψτε την πληγή με ειδικό επίθεμα για φουσκάλες προκειμένου να διατηρηθεί καθαρή.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνετε, είναι να αφαιρείτε το επίθεμα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αφήσετε τη φουσκάλα να αναπνεύσει. Οι φουσκάλες επουλώνονται γρηγορότερα σε υγρό περιβάλλον επούλωσης, π.χ. όταν καλύπτονται με ένα ειδικό επίθεμα για φουσκάλες COMPEED. Το επίθεμα πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι να αρχίσει να αποκολλάται, το οποίο αποτελεί μια ένδειξη επούλωσης της φουσκάλας. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας αν έχετε τα συνηθισμένα συμπτώματα λοίμωξης όπως πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα ή αύξηση της θερμοκρασίας στο σημείο, κόκκινες ραβδώσεις που εκτείνονται πέραν του σημείο της φουσκάλας ή έκκριση πύον.