Επιχείλιος έρπης 4 ελάχιστη ανάγνωση

Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τον επιχείλιο έρπη

Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τον επιχείλιο έρπη Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τον επιχείλιο έρπη Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τον επιχείλιο έρπη

Τίποτα δεν μπορεί να εξαφανίσει τον επιχείλιο έρπη μέσα σε μια νύχτα, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη διάρκεια του κύκλου του και να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης. Ο επιχείλιος έρπης θα υποχωρήσει μόνος του εντός λίγων εβδομάδων το πολύ. Από την αρχική εμφάνιση μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και την εξαφάνιση του επιχείλιου έρπητα μπορεί να χρειαστεί να περάσουν κάποιες εβδομάδες. Αρχικά, ο επιχείλιος έρπης δεν είναι ορατός. Μόλις περάσουν λίγες μέρες, ο επιχείλιος έρπης εκδηλώνεται με τη μορφή μικρών φουσκαλών, οι οποίες κατόπιν «ανοίγουν» (σπάνε) και παίρνουν τη μορφή εφελκίδας. Μετά από μία με δύο εβδομάδες, η πληγή επουλώνεται χωρίς να αφήσει σημάδι. Μπορείτε, ωστόσο, να επιλέξετε μια προληπτική στάση απέναντι στον ιό έτσι ώστε να επισπεύσετε τη διαδικασία επούλωσης και να μπορέσετε να νιώσετε σύντομα όπως πριν. Μπορείτε να περιορίσετε το αίσθημα δυσφορίας και ντροπής κάνοντας τα ακόλουθα:

Μειώστε τη δυσφορία

Βάλτε πάγο (παγάκια σε μια νωπή πετσέτα) ή μια παγοκύστη απευθείας πάνω στην πάσχουσα περιοχή για λίγα λεπτά, αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Μπορεί να καταπραΰνει τη φλεγμονή που συνοδεύει τον επιχείλιο έρπη, ενώ προσφέρει προσωρινή ανακούφιση. Διατηρήστε τα χείλη σας καλά ενυδατωμένα χρησιμοποιώντας ένα ενυδατικό προϊόν με προστασία UV για τη σωστή φροντίδα τους.

Διατηρήστε τα χείλη σας καλά ενυδατωμένα χρησιμοποιώντας ένα ενυδατικό προϊόν με προστασία UV για τη σωστή φροντίδα τους.

Μη σπάτε τις μικρές φουσκάλες

Μπορεί να αισθάνεστε τον πειρασμό να σπάσετε τις μικρές φουσκάλες του έρπη, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε άπαξ και εκδηλωθεί. Σπάζοντας τις φουσκάλες, αυξάνετε τον κίνδυνο να απελευθερωθούν ιικά σωματίδια πάνω σε υγιές δέρμα. Επίσης, αυξάνετε τον κίνδυνο εξάπλωσης αυτών των σωματιδίων στα δάκτυλα ή τα μάτια. Κατά συνέπεια, αυξάνετε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα. Επίσης, θα πρέπει να αυτοπεριορίζεστε και να μην αγγίζετε τον επιχείλιο έρπη ώστε να μην σπάσετε τις φουσκάλες κατά λάθος και ο ιός εξαπλωθεί στα δάκτυλά σας.

Αποφύγετε τον κίνδυνο δευτερογενούς μόλυνσης

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγετε να αγγίζετε την πάσχουσα περιοχή, ιδίως αν η πληγή είναι ανοιχτή, είναι για να προστατέψετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Όπως όλοι μας, έχετε πολλά βακτήρια στα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια σας. Όταν τα δάκτυλά σας έρθουν σε επαφή με μια ανοιχτή πληγή, μπορούν να εισέλθουν βακτήρια σε αυτήν και δυνητικά να προκαλέσουν μόλυνση. Εάν η ιογενής λοίμωξη που ευθύνεται για τον επιχείλιο έρπη εξελιχθεί σε δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη, πέραν των συνηθισμένων συμπτωμάτων, θα έρθετε επίσης αντιμέτωποι με πρήξιμο, φλεγμονή και πόνο. Εκτός αυτού, όταν σε μια ανοιχτή πληγή διεισδύσουν βακτήρια και τη μολύνουν, μπορεί να προκληθεί αιμορραγία και βλάβη που θα παραμείνει στο δέρμα για μεγάλο διάστημα. Αυτό συνεπάγεται επίσης τον κίνδυνο δημιουργίας μόνιμης ουλής κοντά ή επάνω στα χείλη σας.

Επιταχύνετε την επούλωση

Συνιστάται για εσένα
Επιχείλιος έρπης

Πότε παύει να είναι μεταδοτικός ο επιχείλιος έρπης;

Η αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα σε πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρότερης πληγής που θα επουλωθεί γρήγορα.
Τα Επιθέματα για τον Επιχείλιο Έρπη COMPEED® περιέχουν ενεργή γέλη υδροκολλοειδούς τεχνολογίας η οποία έχει αναπτυχθεί για τη γρήγορη επούλωση του επιχείλιου έρπη. Έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο προάγουν τη γρήγορη επούλωση, αλλά ανακουφίζουν και από τον πόνο. Αποτελούν αποδεδειγμένα έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του επιχείλιου έρπητα, ενώ παρέχουν σημαντικά πρόσθετα άμεσα οφέλη όπως τον περιορισμό του κινδύνου επιμόλυνσης και την βελτίωση της εικόνας του έρπητα. Τα Επιθέματα για τον Επιχείλιο Έρπη COMPEED® δημιουργούν μια αντιική ασπίδα πάνω στην πληγή, εμποδίζοντάς την να έρθει σε επαφή με όξινες τροφές ή ποτά, όπως χυμούς ή ξύδι, που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στην ανοιχτή πληγή. Τα αντιικά φάρμακα, που δρουν άμεσα κατά του μολυσματικού παράγοντα, συνταγογραφούνται για τον περιορισμό ή την αναστολή της αναπαραγωγής του ιού. Όταν λαμβάνονται στα πρώτα στάδια (1 και 2) συμβάλλουν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης του επιχείλιου έρπητα. Όταν οι μικρές φουσκάλες είναι έτοιμες να σπάσουν, ο ιός σταματά να πολλαπλασιάζεται. Σε αυτό το σημείο, είναι σχεδόν πολύ αργά να υπάρξει δράση κατά του ιού. Προτεραιότητα είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να περιοριστεί η επιμόλυνση, να μετριαστεί ο πόνος και να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Ο επιχείλιος έρπης είναι γνωστό ότι ενεργοποιείται από το άγχος, την κόπωση, την έλλειψη ύπνου και τη σωματική καταπόνηση. Φροντίστε τον εαυτό σας: το σώμα σας είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να απαλλαγείτε γρήγορα από τον επιχείλιο έρπη. Προσπαθήστε να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη δίαιτα και φυσιολογικούς ρυθμούς μέσα στην καθημερινότητα, προκειμένου να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες για ανάκαμψη.

Πηγές

1

Karlsmark T et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 Nov;22(10):1184-92.

2

Medical Microbiology. Chapter 68 Herpesviruses. 4th edition. Baron S, editor. Galveston 1996.