Επιχείλιος έρπης 4 ελάχιστη ανάγνωση

Τι προκαλεί την εμφάνιση επιχείλιου έρπητα; Τι μπορώ να κάνω;

Τι προκαλεί την εμφάνιση επιχείλιου έρπητα; Τι μπορώ να κάνω; Τι προκαλεί την εμφάνιση επιχείλιου έρπητα; Τι μπορώ να κάνω; Τι προκαλεί την εμφάνιση επιχείλιου έρπητα; Τι μπορώ να κάνω;

Άπαξ και μολυνθείτε από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε τελείως από αυτόν, αλλά μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε. Μπορείτε να αποτρέψετε την επανενεργοποίηση του ιού του επιχείλιου έρπητα μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τις καταστάσεις που πυροδοτούν την εκδήλωσή του στην περίπτωσή σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που φέρουν τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι κάποιος εξωτερικός παράγοντας να τον «ξυπνήσει».

Επανενεργοποίηση του ιού

Αφού εισέλθει στον οργανισμό, ο ιός HSV-1 συνοδεύεται συνήθως από μια πρώτη εκδήλωση επιχείλιου έρπητα. Ύστερα, ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση για το υπόλοιπο της ζωής σας και δεν εκδηλώνετε συμπτώματα μέχρι ο ιός να ενεργοποιηθεί ξανά. Πολλοί παράγοντες μπορούν να «ξυπνήσουν» τον ιό, ο οποίος με τη σειρά του αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται. Παράλληλα, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να του αντισταθεί με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής (πόνος και ερυθρότητα).

Ποιοι είναι οι παράγοντες ενεργοποίησης;

Μετά τη μόλυνσή σας από τον ιό, αυτός παραμένει για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αδρανής. Ωστόσο, κάθε τόσο, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιείται από συγκεκριμένους παράγοντες με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιχείλιου έρπη. Οι εν λόγω παράγοντες ενεργοποίησης είναι δύο ειδών:

Σχετιζόμενοι με προσωπικές καταστάσεις

  • Ασθένεια: πυρετός, γρίπη ή κρυολόγημα
  • Τραύμα και άγχος συμπεριλαμβανομένων της φυσικής καταπόνησης και του συναισθηματικού στρες
  • Κόπωση ή έλλειψη ύπνου
  • Ορμονικές αλλαγές, ιδίως λόγω εμμηνόρροιας ή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών
  • Μικροτραυματισμοί όπως εκδορές στα χείλη
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό λόγω ανθυγιεινού τρόπου ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και κακή διατροφή) ή συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών, όπως χημειοθεραπεία

 

Σχετιζόμενες με εξωτερικές συνθήκες

  • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο: φυσικό φως του ήλιου και τεχνητή ακτινοβολία UV
  • Έκθεση του δέρματος σε ακραίες καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο ή αέρας)

Μέτρα πρόληψης

Οι περισσότεροι από αυτούς τους πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης δεν μπορούν ή είναι δύσκολο να αποφευχθούν πλήρως. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να προσπαθήσετε να αλλάξετε συνήθειες για να μειώσετε τον κίνδυνο επανενεργοποίησης του ιού. Η διαχείριση του άγχους σας μέσω της άσκησης, του διαλογισμού ή της γιόγκα ή απλά η αφιέρωση χρόνου στον εαυτό σας είναι μόνο κάποιες από τις μεθόδους που μπορείτε να δοκιμάσετε ώστε να αποφύγετε τις επανεκδηλώσεις του ιού. Όταν η εποχή αλλάζει, τα χείλη σας ενδεχομένως αφυδατώνονται πολύ γρήγορα και «σκάνε». Η χρήση ενός ενυδατικού balm είναι η καλύτερη προστασία από το σκάσιμο των χειλιών. Εάν η εμφάνιση επιχείλιου έρπητα οφείλεται στην έκθεση στο φως του ήλιου, τότε συνιστάται η χρήση ενός αντηλιακού balm χειλιών (SPF 15 ή υψηλότερος).

Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας

Ο προσδιορισμός και η αναγνώριση των καταστάσεων που πυροδοτούν την εμφάνιση επιχείλιου έρπητα στην περίπτωσή σας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των εκδηλώσεων του ιού. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε τα επίπεδα άγχους σας, τα γεγονότα που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά σας, τι τρώτε, πώς κοιμάστε, κ.λπ. Ο προσδιορισμός των καταστάσεων που προκαλούν νέες εκδηλώσεις θα σας επιτρέψει να ενεργήσετε προληπτικά και να τις αποφύγετε στο μέλλον.