Φουσκάλες 4 ελάχιστη ανάγνωση

Πώς να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες που οφείλονται στην τριβή

Πώς να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες που οφείλονται στην τριβή Πώς να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες που οφείλονται στην τριβή Πώς να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες που οφείλονται στην τριβή

Οι φουσκάλες συχνά επουλώνονται μόνες τους χωρίς να ακολουθηθεί κάποια θεραπεία. Κάτω από την πάσχουσα περιοχή σχηματίζεται νέο δέρμα και το υγρό που περιέχουν απλά επαναρροφάται. Η φουσκάλα με το υγρό διατηρεί το υποκείμενο δέρμα καθαρό προλαμβάνοντας, έτσι, τη μόλυνση και προάγοντας την επούλωση του σημείου. Η εφαρμογή πάγου μπορεί να συμβάλει προσωρινά στη μείωση του πρηξίματος και της δυσφορίας. Παρ’ όλα αυτά, οι φουσκάλες μπορούν συχνά να είναι πολύ επώδυνες. Η θεραπεία τους με ειδικά προϊόντα όπως τα επιθέματα COMPEED® μπορεί να βοηθήσει επειδή το απορροφητικό στρώμα ανακουφίζει από την πίεση και μειώνει τον πόνο.

Οι πρωταρχικοί στόχοι της θεραπευτικής αντιμετώπισης θα πρέπει να είναι η πρόληψη της εξάπλωσης της βλάβης, ο περιορισμός της ενόχλησης, η προαγωγή της επούλωσης και η αποφυγή της μόλυνσης. Τα ειδικά Επιθέματα για Φουσκάλες COMPEED® συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βέλτιστου περιβάλλοντος επούλωσης απορροφώντας την περίσσεια υγρού και επιταχύνοντας τη φυσική διαδικασία επούλωσης του οργανισμού.

Ο κύριος στόχος είναι να διατηρηθεί η φουσκάλα άθικτη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή το δέρμα παρέχει έναν φυσικό μηχανισμό προστασίας έναντι της λοίμωξης. Ωστόσο, εάν ο πόνος επιμένει ή υπάρχει υποψία μόλυνσης, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Προσδιορίστε το στάδιο της φουσκάλας

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να προσδιορίσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η φουσκάλα σας. Εξετάστε προσεκτικά την εξωτερική μεμβράνη της φουσκάλας. Είναι άθικτη, σκασμένη ή έχει αποκολληθεί;

Εάν είναι άθικτη: Προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη, θα πρέπει να περιορίσετε τη μείωση ή την τριβή που ασκείται στη φουσκάλα. Καθαρίστε απαλά την περιοχή και τοποθετήστε ένα επίθεμα. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ειδικά επιθέματα για φουσκάλες (βλ. διάγραμμα) αντί για συμβατικά επιθέματα. Προστατεύουν καλύτερα τη φουσκάλα, επειδή τα άκρα του επιθέματος εφαρμόζουν τέλεια στο δέρμα και αποτρέπουν την επώδυνη τριβή. Θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό μέγεθος επιθέματος, ενώ ανάλογα με το σημείο εμφάνισης της φουσκάλας (δάκτυλα, φτέρνα κ.λπ.) μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ειδικά διαμορφωμένα επιθέματα. Τα ειδικά επιθέματα για φουσκάλες, όπως τα επιθέματα COMPEED® των οποίων η δράση βασίζεται στην υδροκολλοειδή γέλη, δημιουργούν ένα στρώμα ενισχυμένης προστασίας γύρω από τη φουσκάλα με αποτέλεσμα, πέραν της ανακούφισης από τον πόνο, να την απομονώσουν αποτελεσματικά από την πηγή της τριβής.

Ο κύριος στόχος είναι να διατηρηθεί η φουσκάλα άθικτη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή το δέρμα παρέχει έναν φυσικό μηχανισμό προστασίας έναντι της λοίμωξης.
Συνιστάται για εσένα
Φουσκάλες

Πώς να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες στα πόδια

Εάν η εξωτερική μεμβράνη της φουσκάλα σας έχει σκάσει ή αποκολληθεί: Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό για να αποφύγετε τη μόλυνση. Εάν δεν έχετε διαθέσιμο αντισηπτικό, τουλάχιστον ξεπλύνετε τη φουσκάλα με ορό (αλατούχο διάλυμα) ή καθαρό τρεχούμενο νερό. Αφού το κάνετε, προτείνεται να καλύψετε τη σκασμένη φουσκάλα με έναν καθαρό επίδεσμο. Γι’ αυτή την περίπτωση, τα υδροκολλοειδή επιθέματα είναι ιδιαίτερα κατάλληλα. Προσφέρουν ένα βελτιωμένο στρώμα προστασίας και ανακουφίζουν από τον πόνο σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή. Δημιουργούν ένα υγρό περιβάλλον προστασίας, το οποίο επιτρέπει την ταχύτερη επούλωση της φουσκάλας. Αυτά τα επιθέματα αλληλεπιδρούν με τη βάση της εκτεθειμένης φουσκάλας προάγοντας την επούλωσή της από έξω προς τα μέσα και επιπλέον είναι αδιάβροχα με προστατευτικό μαξιλαράκι, γεγονός που τα καθιστά ανώτερα από τα συμβατικά επιθέματα.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε επιθέματα

Εάν χρησιμοποιείτε συμβατικά επιθέματα, πρέπει να αλλάζονται όταν λερωθούν εμφανώς με υγρά της φουσκάλας, ακαθαρσίες ή όταν βραχούν (π.χ. ντους, βροχή κ.λπ.) Ανάλογα με την περίσταση, μπορεί να χρειάζεται να αλλάζετε επίθεμα είτε ανά μία ώρα είτε μία φορά την ημέρα. Επιπλέον, τα υδροκολλοειδή επιθέματα για φουσκάλες όπως αυτά της σειράς Επιθεμάτων για Φουσκάλες COMPEED® είναι αδιάβροχα. Για φουσκάλες χωρίς εξωτερική μεμβράνη, τα ειδικά επιθέματα για φουσκάλες, όπως τα επιθέματα COMPEED®πρέπει να αντικαθίστανται όταν αρχίζουν να αποκολλώνται ή όταν η λευκή φυσαλίδα που σχηματίζεται κάτω από το επίθεμα από τα υγρά της φουσκάλας, επεκτείνεται μέχρι τα άκρα του επιθέματος. Μπορείτε να αφήσετε το υδροκολλοειδές επίθεμα στη φουσκάλα για αρκετές μέρες. Για άθικτες (μη σκασμένες) φουσκάλες, τα επιθέματα COMPEED® μπορούν να μείνουν στη θέση τους μέχρι τα άκρα τους να αρχίσουν να αποκολλώνται. Παραμένουν στη θέση τους για αρκετές μέρες. Μην επιχειρήσετε να τα αφαιρέσετε νωρίτερα. Δώστε χρόνο στη φουσκάλα να επουλωθεί.

 

Πρέπει να αποστραγγίζετε/σπάτε μια φουσκάλα;

Παρόλο που ήταν η συνήθης πρακτική μέχρι σχετικά πρόσφατα, η αποστράγγιση των φουσκαλών δεν συνιστάται πλέον καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Ωστόσο, εάν η φουσκάλα είναι μεγάλη, επώδυνη ή υπάρχουν πιθανότητες να ερεθιστεί ακόμα περισσότερο, θα ήταν καλύτερο να την αποστραγγίξετε προκειμένου να ανακουφιστείτε από τον πόνο ή να αποτρέψετε το ακούσιο σκάσιμο της μεμβράνης της. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε την πληγή με αντισηπτικό ή αλατούχο νερό προκειμένου να αποφύγετε τη μόλυνση. Αφού την καθαρίσετε, χρησιμοποιήστε ένα Επίθεμα για Φουσκάλες COMPEED® το οποίο θα την θωρακίσει και θα αποτρέψει τον κίνδυνο περαιτέρω μόλυνσης, ενώ θα επιταχύνει και τη διαδικασία επούλωσής της.

Εάν ο κίνδυνος μόλυνσης σας ανησυχεί, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Οι ενδείξεις πιθανής μόλυνσης που πρέπει να προσέξετε είναι οι εξής:

  • Πύον: κιτρινωπό και πιο παχύρρευστο υγρό στην όψη από αυτό που περιέχουν κανονικά οι φουσκάλες
  • Αυξημένος πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα, αίσθημα ζέστης
  • Κόκκινες ραβδώσεις που ξεκινούν από το σημείο της φουσκάλας (ζητήστε ιατρική βοήθεια).