Συμβουλές για τον επιχείλιο έρπη Συμβουλές για τον επιχείλιο έρπη Συμβουλές για τον επιχείλιο έρπη

Συμβουλές για τον επιχείλιο έρπη

Αντιμετώπιση επιχείλιου έρπη

Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί μια εξωτερική εκδήλωση της λοίμωξης με τον ιό του έρπητα. Μάθετε εδώ πώς να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης, να προσδιορίσετε τις αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση επιχείλιου έρπητα, να αποφύγετε την επιμόλυνση άλλων ατόμων και να περιορίσετε την εκδήλωση συμπτωμάτων. Η Compeed® μπορεί να έχει τη λύση για όλες τις ανάγκες σας σε σχέση με τον επιχείλιο έρπη.

Επιχείλιος έρπης

Τι προκαλεί την εμφάνιση επιχείλιου έρπητα; Τι μπορώ να κάνω;

Διαβάστε το άρθρο
Επιχείλιος έρπης

Πότε παύει να είναι μεταδοτικός ο επιχείλιος έρπης;

Διαβάστε το άρθρο
Επιχείλιος έρπης

Γιατί βγάζω επιχείλιο έρπη ξανά και ξανά;

Διαβάστε το άρθρο
Επιχείλιος έρπης

Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τον επιχείλιο έρπη

Διαβάστε το άρθρο
Επιχείλιος έρπης

Πώς να απαλλαγείτε από τον επιχείλιο έρπη σε αρχικό στάδιο

Διαβάστε το άρθρο

επιχείλιος έρπης - Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι ο έρπης και τι ο επιχείλιος έρπης;

Ο έρπης είναι ένας ιός. Και όπως οι περισσότεροι άλλοι ιοί, ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό που κάνει τον έρπητα διαφορετικό από κάποιους άλλους ιούς είναι αυτή η πραγματικότητα: η λοίμωξη από έρπητα είναι για πάντα. Με άλλους κοινούς ιούς, όπως αυτοί που προκαλούν κρυολόγημα ή γρίπη, ο ιός τελικά καταστρέφεται εξ ολοκλήρου από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Όχι όμως ο Ιος του έρπητα. Ο ιός του έρπητα βρίσκεται σε ένα σημείο του σώματος που ονομάζεται Γάγγλιο, ένας κόμπος νεύρων στον εγκέφαλο όπου δεν είναι προσβάσιμος από τις άμυνες του σώματος,συχνά ο ιός του έρπητα πολλαπλασιάζεται και κινείται κατά μήκος μιας συγκεκριμένης διαδρομής προς την επιφάνεια του σώματος. Αυτό είναι γνωστό ως επιδημία ή έρπης. Όταν ο ιός του έρπητα εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο, συνήθως σκοτώνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή. Ο ιός του έρπητα διατηρεί πάντα αρκετό από τον εαυτό του στη σωματική του κρυψώνα, έτσι ώστε να μπορεί να επιβιώσει — τουλάχιστον όσο ο ξενιστής του.

Πόσοι ιοί έρπητα υπάρχουν;Η λέξη

“έρπης” προέρχεται από την ελληνική λέξη “έρπης” που σημαίνει “”έρπω.” Οι ιοί του απλού έρπητα είναι δίκλωνοι ιοί DNA που μολύνουν μόνο τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλοί τύποι ιών του απλού έρπητα, αλλά δύο επικρατέστεροι:

 • Ιός απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1)
 • Ιός απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2)

Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί με έναν ή και τους δύο ιούς του έρπητα. Τυπικά, οι λοιμώξεις από τον HSV-1 εμφανίζονται κυρίως πάνω ή κοντά στα χείλη του στόματος και οι λοιμώξεις από τον HSV-2 εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Τι προκαλεί το έρπητα;

Ο ιός του έρπητα προσβάλλεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία. Σχεδόν το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει τον ιό, αλλά μόνο το 20% εμφανίζει εστίες. Αυτά μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες όπως:

 • Στρες
 • Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα
 • Κούραση
 • Πυρετός
 • Κρυολόγημα ή γρίπη
 • Ακραίος καιρός (κρύο/ζέστη)
 • Έκθεση στον ήλιο
 • Εμμηνόρροια
 • ορμόνες

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τον επιχείλιο έρπη;

Τα τρέχοντα κρούσματα έπιχείλιου έπρητα μπορούν να αντιμετωπιστούν με κρέμες και υδροκολλοειδή επιθέματα. Το έπίθεμα επιχείλιου έρπη COMPEED® κρύβει, προστατεύει και ανακουφίζει από τον πόνο, ενώ επιτυγχάνει συγκρίσιμο χρόνο επούλωσης με μια κρέμα ακυκλοβίρης 5%.*

* Karlsmark T, Goodman JJ, Drouault Y, Lufrano L, Pledger GW. Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που συγκρίνει το έπίθεμα COMPEED® για το επιχείλιο έρπη με την κρέμα acyclovir 5% στη θεραπεία του απλού έρπητα των χειλιών. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008; 22 (10): 1184-1193

Πόσο συχνές είναι οι άφθες;

Ο έρπης είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση: Η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν το 90% όλων των ατόμων ηλικίας άνω των τριάντα έχουν δοκιμάσει θετική έκθεση στον HSV-1 κάποια στιγμή στη ζωή τους και, συνεπώς, πάνω από το 20% των ανθρώπων εμφανίζουν επιδημία επιχείλιου έρπητα τόσο συχνά. Οι χρόνιες εστίες επιχείλιου έρπητα μπορεί να είναι μια επώδυνη, επιβαρυντική κατάσταση.

Είναι μεταδοτικός ο έρπης;

Ναι. Κατά τη διάρκεια μιας εστίας, ο HSV-1 είναι παρών και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του φιλιού ή της κοινής χρήσης ενός ποτού. Το Compeed® Cold Sore Patch θα σφραγίσει γύρω από τον έρπη και βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού ενώ επουλώνεται και αγγίζει την πληγείσα περιοχή. Μειώνοντας έτσι σημαντικά τη μόλυνση.

Πώς αποκτάς έρπητα;

Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 προκαλεί γενικά έρπητα. Ο ιός συνήθως προσβάλλεται νωρίς στην παιδική ηλικία. Δυστυχώς, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας δεν είναι σε θέση να απαλλαγεί εντελώς από τη μόλυνση και ο ιός παραμένει στο σώμα μας, συνήθως κρυμμένος στο Γάγγλιο, έναν κόμπο νεύρων στον εγκέφαλο. Αν και δεν υπάρχει οριστική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προκαλείται μια επιχείλια πληγή, υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι μια εστία μπορεί να προκληθεί από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες όπως: έκθεση στον ήλιο, στρες, κρύο καιρό, πυρετός, κρυολόγημα ή γρίπη, κόπωση ή ορμόνες. . Ο επιχείλιος έρπης μεταδίδεται μέσω άμεσης, στενής σωματικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο.

Πότε είναι πιο μεταδοτικό ο επιχείλιος έρπης;

Ο επιχείλιος έρπης είναι πιο μεταδοτικός κατά τη διάρκεια της έξαρσης. Μεταδίδονται μέσω άμεσης οικείας επαφής, συνήθως με φιλί.

Πως μπορώ να αποτρέψω την εμφάνιση επιχείλιου έρπη;

Αν και οι επιδημίες του έρπητα δεν μπορούν να προληφθούν, τα ακόλουθα μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την εξάπλωση του έρπητα και να μειώσουν τη συχνότητα των εστιών:

 • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και αφού αγγίξετε την πληγή του έρπητα.
 • Αποφύγετε τα φιλιά, την κοινή χρήση ποτών και προϊόντων για τα χείλη μέχρι να επουλωθεί ο έρπης.
 • Για παράδειγμα, μπορείτε να εφαρμόσετε βάλσαμα για τα χείλη με SPF εάν ο έρπης σας προκαλείται από ακραίες καιρικές συνθήκες.
 • Δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί η μόλυνση από τον ιό του έρπητα ή να αποφευχθούν εντελώς μελλοντικά κρούσματα.