Κότσι 3 ελάχιστη ανάγνωση

Πώς να αντιμετωπίσετε το κότσι

Πώς να αντιμετωπίσετε το κότσι Πώς να αντιμετωπίσετε το κότσι Πώς να αντιμετωπίσετε το κότσι

Το κότσι είναι ένα οστεώδες εξόγκωμα που σχηματίζεται στο πλάι του ποδιού, ακριβώς στην άρθρωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Το κότσι αναπτύσσεται αργά με το πέρασμα του χρόνου και οδηγεί σε έσω στροφή του μεγάλου δακτύλου προς τα άλλα δάκτυλα. Η μετατόπιση έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική κίνηση της άρθρωσης και την αύξηση της πίεσης που δέχεται. Με την πάροδο του χρόνου, η μη φυσιολογική κίνηση και πίεση επιφέρουν σταδιακά μια αλλαγή στην ευθυγράμμιση των οστών η οποία έχει ως αποτέλεσμα το μεγάλο δάκτυλο να στραφεί προς το εσωτερικό του ποδιού και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να αγγίξει την άκρη του διπλανού δακτύλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η άρθρωση να εξωθείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και να δημιουργείται το κότσι. Η ίδια κατάσταση στο μικρό δάκτυλο ονομάζεται ραιβός 5ος δάκτυλος ή το «κότσι του ράφτη». Το κότσι συχνά ευθύνεται για την εμφάνιση δευτερευόντων προβλημάτων, όπως οι φουσκάλες,οι οι κάλοι ή οι σκληρύνσεις.

Η λύση βρίσκεται στην πρόληψη!

Εάν έχετε την προδιάθεση να εμφανίσετε κότσι, λόγω οικογενειακού ιστορικού ή επειδή πάσχετε από μια φλεγμονώδη κατάσταση ή ανωμαλία του ποδιού, ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψετε την ανάπτυξή του είναι να φοράτε άνετα παπούτσια. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα παπούτσια με ψηλό τακούνι, μυτερό μπροστινό μέρος ή παπούτσια που είναι πολύ στενά. Αντ’ αυτών, επιλέγετε φαρδιά, άνετα παπούτσια με χαμηλό τακούνι, μαλακή σόλα και αρκετό χώρο για τα δάκτυλά σας στο μπροστινό μέρος. Απευθυνθείτε στο προσωπικό του καταστήματος για βοήθεια κατά την επιλογή του είδους και του μεγέθους των παπουτσιών. Η διατήρηση του βάρους σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω ήδη κότσι;

Το κότσι μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση, η οποία ωστόσο είναι απαραίτητη σε σπάνιες περιπτώσεις. Η ανάπτυξη και τα συμπτώματά του μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν και να καταπολεμηθούν με συντηρητική θεραπεία ακόμα και στο σπίτι.

  • Υποδήματα – Εάν έχετε ήδη κότσι στο πόδι, τα φαρδιά παπούτσια είναι σημαντικά τόσο για την επιβράδυνση της εξέλιξης όσο και για την ανακούφιση του πόνου. Τα καλαπόδια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στο «άνοιγμα» των παπουτσιών. Αγοράζετε τα παπούτσια σας προς το τέλος της μέρας όταν τα πόδια σας είναι πρησμένα και αφήστε τον/την υπάλληλο του καταστήματος να μετρήσει και τα δύο και ύστερα να σας καθοδηγήσει στην επιλογή παπουτσιών.
  • Επένδυση – Εάν το κότσι σας τρίβεται στην εσωτερική επιφάνεια του παπουτσιού, η χρήση επένδυσης μπορεί να σας βοηθήσει. Τα επιθέματα για κότσι, όπως τα Επιθέματα για Κότσι COMPEED® ανακουφίζουν την πίεση και την τριβή που ασκείται στο σημείο και με αυτόν τον τρόπο καταπραΰνουν τον πόνο. Επιπλέον, βοηθούν στην πρόληψη δημιουργίας φουσκαλών και της περαιτέρω σκλήρυνσης του δέρματος στην πάσχουσα περιοχή.
  • Ορθωτικά μέσα – Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το πώς να διαχειριστείτε καλύτερα το κότσι σας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, οι εσωτερικοί πάτοι, τα διαχωριστικά ή τα υποστηρικτικά των δακτύλων μπορούν να συμβάλουν στη σωστή ευθυγράμμιση του ποδιού.
  • Διαχείριση πόνου – Ο πόνος που συνοδεύει το κότσι μπορεί να καταπραϋνθεί είτε με κρύες εφαρμογές, τοποθετώντας μια παγοκύστη ή μια σακούλα κατεψυγμένου αρακά για 5 λεπτά κάθε φορά στο σημείο, είτε με ζεστά ποδόλουτρα. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Ζητήστε βοήθεια από έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με το ποια φαρμακευτική αγωγή είναι καλύτερη για εσάς.

Πότε πρέπει να ζητήσω ιατρική συμβουλή;

Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει πάντοτε να απευθύνεστε σε γιατρό, καθώς τα προβλήματα των ποδιών σας μπορεί να οφείλονται σε διαφορετική αιτία. Εάν ο πόνος είναι επίμονος ή πολύ έντονος σε βαθμό που επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε γιατρό. Επίσης, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή, εάν η κατάσταση δεν παρουσιάζει βελτίωση μετά από περίπου δύο βδομάδες θεραπείας στο σπίτι ή εάν επιδεινωθεί. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το πώς να διαχειριστείτε καλύτερα το κότσι σας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη χρήση ορθωτικών μέσων ή να σας παραπέμψει σε έναν χειρουργό προκειμένου να συζητήσετε την επιλογή χειρουργικής αφαίρεσης του κοτσιού και αποκατάστασης της υποκείμενης πάθησης.