Κάλοι 4 ελάχιστη ανάγνωση

Πώς να αποτρέψετε τη δημιουργία κάλων

Πώς να αποτρέψετε τη δημιουργία κάλων Πώς να αποτρέψετε τη δημιουργία κάλων Πώς να αποτρέψετε τη δημιουργία κάλων

Οι κάλοι είναι μία από τις πιο συνήθεις παθήσεις των ποδιών [1]. Είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής κερατίνης ως αμυντική αντίδραση του οργανισμού στην παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη τριβή ή πίεση. Γι’ αυτό, οι κάλοι εμφανίζονται συνήθως σε σημεία του ποδιού που δέχονται πίεση και ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη κάλων σε σχέση με άλλα.

Ποιοι υποφέρουν από κάλους και γιατί;

Ορισμένοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση κάλων σχετίζονται με τον οργανισμό και μπορεί να είναι κληρονομικοί ή επίκτητοι, π.χ. τραυματισμός ή γήρανση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται παθολογικές καταστάσεις των ποδιών (πλατυποδία, μη φυσιολογικό βάδισμα) ή παραμορφώσεις (κότσι, σφυροδακτυλία), καθώς και η μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος. Άλλοι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τις δραστηριότητές σας. Οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που απαιτούν πολλές ώρες μετακινήσεων ή ορθοστασίας (π.χ. νοσηλευτές, σερβιτόροι, μεταφορείς αλληλογραφίας και δεμάτων, αεροσυνοδοί) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάλους. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, ωστόσο, είναι η επιλογή υποδημάτων. Πολύ συχνά επιλέγουμε τα παπούτσια μας με γνώμονα την εμφάνιση και δεν δίνουμε αρκετή προσοχή στη σωστή εφαρμογή και την άνεση.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψετε την εμφάνιση κάλων είναι να αποφεύγετε όσο το δυνατόν τις προαναφερόμενες καταστάσεις. Ακολουθούν ορισμένες γενικές συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο πρόληψης των κάλλων χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες ή το επάγγελμά σας.

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Φροντίστε τα πόδια σας! Πλένετε τα πόδια σας με σαπούνι και νερό κάθε βράδυ και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα ποδιών αφού τα στεγνώσετε καλά. Εάν το δέρμα σας έχει την τάση να εμφανίζει κάλους, χρησιμοποιείτε ελαφρόπετρα ή ράσπα σε συχνή βάση για να τους αφαιρείτε.
  • Διατηρείτε τα νύχια σας κομμένα κοντά. Τα μακριά νύχια μπορούν να τρίβονται στα γειτονικά δάκτυλα ή να πιέζουν το δάκτυλο λόγω της επαφής με το παπούτσι. Για να δώσετε το σωστό μάκρος στα νύχια σας, φροντίστε να τα κόβετε σε ευθεία και όχι σε καμπύλη ή γωνία.
  • Φοράτε άνετα παπούτσια με καλή εφαρμογή. Η πιο συνήθης αιτία εμφάνισης κάλων είναι η χρήση παπουτσιών λανθασμένου μεγέθους ή σχήματος. Τα φαρδιά, άνετα παπούτσια με χαμηλό τακούνι και μαλακή σόλα που δεν τρίβονται στα δάκτυλα είναι ιδανικά. Εάν θέλετε να είστε σίγουροι για τη σωστή εφαρμογή ενός παπουτσιού, ζητήστε βοήθεια από το προσωπικό του καταστήματος. Επειδή τα πόδια σας πρήζονται ελαφρώς μέσα στη μέρα, προτιμήστε να αγοράζετε παπούτσια το απόγευμα. Επίσης, προσέξτε εάν υπάρχουν ραφές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό.
  • Αλλάζετε τακτικά παπούτσια προκειμένου να αποφεύγετε τον ερεθισμό των ίδιων σημείων που καταπονούνται σε καθημερινή βάση. Αυτό συνιστάται ιδιαίτερα για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κάλων λόγω των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους.
  • Φοράτε άνετες, χοντρές κάλτσες με ενίσχυση.
  • Αποφεύγετε την υπερβολική εφίδρωση. Εάν έχετε την τάση να ιδρώνετε πολύ, συνιστάται η χρήση ταλκ στις κάλτσες.
  • Χρησιμοποιήστε πατάκια φτέρνας ή μαλακούς πάτους. Εάν οι επαγγελματικές σας δραστηριότητες απαιτούν πολλές ώρες ορθοστασίας ή μετακίνησης, αυτό ενδεχομένως να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα πόδια σας από την πίεση. Αντιμετωπίστε τυχόν ερεθισμούς ή πόνο αμέσως και, αν χρειαστεί, πραγματοποιήστε τακτικές επισκέψεις σε ειδικό ποδολόγο.
  • Προστατεύστε τα πόδια σας όταν φοράτε καινούργια παπούτσια. Φοράτε χοντρές κάλτσες ή λεπτούς επιδέσμους που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει σε περιοχές επιρρεπείς στη δημιουργία κάλων όταν φοράτε καινούργια παπούτσια. Εάν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι θα φορέσετε στενά παπούτσια ή έχετε αρχίσει να αισθάνεστε πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τα επιθέματα κατά των κάλων, όπως τα Ενυδατικά Επιθέματα για Κάλους Compeed® μπορεί να σας φανούν χρήσιμα. Τα Ενυδατικά Επιθέματα για Κάλους Compeed® παρέχουν ένα προστατευτικό στρώμα προς αποφυγή της περαιτέρω τριβής ενώ η υδροκολλοειδής τεχνολογία σε συνδυασμό με την παραφίνη έχουν σχεδιαστεί να δημιουργούν ένα περιβάλλον διαρκούς ενυδάτωσης.
  •  Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν υπάρχουν υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις των ποδιών, όπως παραμορφώσεις ή μη φυσιολογικό βάδισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ειδικά υποδήματα η διορθωτικά ενθέματα υποδημάτων.
Η πιο συνήθης αιτία εμφάνισης κάλων είναι η χρήση παπουτσιών λανθασμένου μεγέθους ή σχήματος.

Τι πρέπει να αποφεύγετε:

  • Αποφεύγετε να φοράτε παπούτσια που δεν έχουν σωστή εφαρμογή, όπου είναι δυνατόν. Προσπαθήστε να μη φοράτε παπούτσια που είναι πολύ στενά, πολύ χαλαρά, πολύ ψηλά ή έχουν ραφές σε ακατάλληλα σημεία. Στα παπούτσια που δεν προορίζονται για πολύωρη χρήση περιλαμβάνονται τα ψηλοτάκουνα, τα παπούτσια με τακούνι και μυτερή μύτη και οι μπότες/τα μποτάκια με ψηλή καμάρα.
  • Αποφεύγετε να μη φοράτε καθόλου παπούτσια ή κάλτσες ή να φοράτε κάλτσες με κακή εφαρμογή.
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία.