Επιχείλιος έρπης 4 ελάχιστη ανάγνωση

Πώς να απαλλαγείτε από τον επιχείλιο έρπη σε αρχικό στάδιο

Πώς να απαλλαγείτε από τον επιχείλιο έρπη σε αρχικό στάδιο Πώς να απαλλαγείτε από τον επιχείλιο έρπη σε αρχικό στάδιο Πώς να απαλλαγείτε από τον επιχείλιο έρπη σε αρχικό στάδιο

Ο επιχείλιος έρπης είναι το αποτέλεσμα μιας φλεγμονώδους αντίδρασης μετά από μόλυνση από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 ή από επανενεργοποίηση του ιού. Ο επιχείλιος έρπης δεν μπορεί να αποφεύγεται όλες τις φορές, αλλά η αντιμετώπισή του προτού η πληγή επεκταθεί περισσότερο είναι ένας καλός τρόπος να περιορίσετε την απογοήτευση, την ενόχληση και το αίσθημα απομόνωσης που σας προκαλεί.

Αναγνωρίστε τις πρώτες προειδοποιητικές ενδείξεις

Η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσετε τη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα είναι αμέσως μόλις αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα. Η πιο συχνή προειδοποιητική ένδειξη είναι το αίσθημα κνησμού γύρω από τα χείλη. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εκδηλωθεί λίγες ημέρες προτού εμφανιστούν οι μικρές φουσκάλες. Μπορεί, επίσης, να νιώσετε ένα αίσθημα καύσου ή μυρμηγκιάσματος το οποίο αρχίζει συνήθως να εκδηλώνεται μία ή δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση του επιχείλιου έρπητα. Είναι σημαντικό να ενεργήσετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε τον επιχείλιο έρπη, τόσο πιο σύντομα θα απαλλαγείτε από αυτόν. Μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνισή του ή να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης, εάν έχουν σχηματιστεί ήδη μικρές φουσκάλες

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε τον επιχείλιο έρπη, τόσο πιο σύντομα θα απαλλαγείτε από αυτόν. Μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνισή του ή να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης, εάν έχουν σχηματιστεί ήδη μικρές φουσκάλες

Προλάβετε την εμφάνισή του

Εάν εμφανίζετε συχνά επιχείλιο έρπη, μπορείτε να έχετε ήδη στη διάθεσή σας τα μέσα για να τον αντιμετωπίσετε. Κάποια από αυτά αναφέρονται παρακάτω.
Τα Αόρατα Επιθέματα για τον Επιχείλιο Έρπη COMPEED® όχι απλά κάνουν τον επιχείλιο έρπη λιγότερο ορατό, αλλά δρουν και ως αντιική ασπίδα μειώνοντας τον κίνδυνο επιμόλυνσης από την πληγή. Πολύ συχνά, χρησιμοποιούνται αντιικές φαρμακευτικές αγωγές για τη διακοπή του πολλαπλασιασμού του ιού. Τα αντιικά φάρμακα για τον επιχείλιο έρπη διατίθενται σε δύο μορφές: κρέμα που εφαρμόζεται απευθείας στην περιοχή και χάπια που λαμβάνονται από το στόμα. Επίσης, έρχονται συνεχώς στο φως στοιχεία σχετικά με τον ρόλο των αιθέριων ελαίων στην αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη (έρπητα). Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι το έλαιο τεϊόδεντρου είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του ιού του απλού έρπητα και ότι τα έλαια μέντας και μελισσόχορτου αναστέλλουν τη δράση του. Πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, καθώς τα αιθέρια έλαια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

 

Μάθετε να αναγνωρίζετε τι προκαλεί την εμφάνισή του

Συνιστάται για εσένα
Επιχείλιος έρπης

Τι προκαλεί την εμφάνιση επιχείλιου έρπητα; Τι μπορώ να κάνω;

Δοκιμάστε να προλάβετε τον επιχείλιο έρπη μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τι προκαλεί την εμφάνισή του.
Στις συνήθεις αιτίες ενεργοποίησης του επιχείλιου έρπητα περιλαμβάνονται το άγχος, το κρυολόγημα ή μια ίωση, η έλλειψη ύπνου, η κόπωση και η έκθεση στον ήλιο ή σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Η άσκηση, οι τεχνικές χαλάρωσης ή ο διαλογισμός είναι ενδεχομένως καλές λύσεις εάν πρέπει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας. Εκτός αυτού, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με μια ισορροπημένη διατροφή και χωρίς υπερβολική κατανάλωση καπνού βοηθά στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού ώστε ο αδρανής ιός να διατηρείται υπό έλεγχο. Εάν έχετε αρκετές εξάρσεις μέσα σε έναν χρόνο, μια καλή ιδέα είναι να κρατάτε ημερολόγιο ή σημειώσεις με πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, τις δραστηριότητες, τις ιώσεις, τα κρυολογήματα και άλλα συμβάντα της ζωής σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τους παράγοντες που πυροδοτούν την επανεμφάνιση της λοίμωξης. Ένα πρόσθετο όφελος του να γνωρίζετε τι προκαλεί την εμφάνιση του επιχείλιου έρπη είναι η ικανότητα να λειτουργήσετε ακόμα πιο προληπτικά λαμβάνοντας μέτρα ή φαρμακευτικές αγωγές.

Ένα πρόσθετο όφελος του να γνωρίζετε τι προκαλεί την εμφάνιση του επιχείλιου έρπη είναι η ικανότητα να λειτουργήσετε ακόμα πιο προληπτικά λαμβάνοντας μέτρα ή φαρμακευτικές αγωγές.

Τι είδους διατροφή συνιστάται;

Επειδή ο ιός και άλλοι μολυσματικοί παράγοντες διατηρούνται συνήθως υπό έλεγχο από το ανοσοποιητικό, είναι σημαντικό να ενισχύσετε την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά η οποία σας επιτρέπει να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας. Η αργινίνη και η λυσίνη είναι δύο αμινοξέα που παίζουν καθοριστικό ρόλο ως δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Έχουν έρθει στο φως διάφορα τεκμηριωμένα στοιχεία, αν και κάποιες φορές αντικρουόμενα μεταξύ τους. Εκτιμάται ότι επηρεάζουν την έκφραση του απλού ιού του έρπητα: πρωτεΐνες πλούσιες σε αργινίνη είναι απαραίτητες για τον πολλαπλασιασμό του ιού, ενώ η λυσίνη μπορεί να αναστείλει τη σύνθεσή τους. Αποφεύγοντας τροφές πλούσιες σε αργινίνη, όπως η σοκολάτα, τα φιστίκια ή τα αμύγδαλα, ενδεχομένως να μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη διάρκεια μιας έξαρσης επιχείλιου έρπη. Επιπλέον, συνιστάται να προτιμάτε τροφές πλούσιες σε λυσίνη, όπως αυγά, ψάρια (τόνος), σόγια ή παρμεζάνα για να βελτιστοποιήσετε τον χρόνο επούλωσης.

Πηγές

1

Schnitzler P. Chemotherapy. 2019;64(1):1-7

2

Gaby AR. Alternative Medicine Review, 2006, Vol. 11 (2): 93-101