Επιχείλιος έρπης 2 ελάχιστη ανάγνωση

Γιατί βγάζω επιχείλιο έρπη ξανά και ξανά;

Γιατί βγάζω επιχείλιο έρπη ξανά και ξανά; Γιατί βγάζω επιχείλιο έρπη ξανά και ξανά; Γιατί βγάζω επιχείλιο έρπη ξανά και ξανά;

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται ιός του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1). Δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτού του είδους τη λοίμωξη και ο επιχείλιος έρπης μπορεί να επανεμφανιστεί.

Ένας ιός που «ξυπνά» συχνά

Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε πλήρως από τον ίδιο τον ιό. Δυστυχώς, μετά την αρχική μόλυνση, ο ιός παραμένει αδρανής στο εσωτερικό των νευρικών κυττάρων του προσώπου για το υπόλοιπο της ζωής σας. Ορισμένες καταστάσεις μπορούν να επανενεργοποιήσουν τον ιό οδηγώντας σε υποτροπιάζουσα ερπητική λοίμωξη.

Επανενεργοποίηση: τι σημαίνει;

Οι λοιμώξεις από τον ιό HSV-1 χαρακτηρίζονται από τρεις φάσεις:

  • Αρχική λοίμωξη κατά την προσβολή από τον ιό λόγω επαφής με μολυσμένο άτομο ή αντικείμενο. Μπορείτε να μολυνθείτε ήδη από την ηλικία των 6 μηνών.
  • Λανθάνουσα περίοδος, κατά την οποία η ιογενής λοίμωξη βρίσκεται σε αδράνεια και δεν εμφανίζονται συμπτώματα.
  •  Επανενεργοποίηση ή επανεμφάνιση, κατά την οποία παράγοντες ενεργοποίησης, όπως το συναισθηματικό στρες, ο πυρετός ή έκθεση στο ηλιακό φως κ.λπ. μπορούν να «ξυπνήσουν» εκ νέου τον ιού οδηγώντας σε υποτροπή.

Περισσότερα για την επανεμφάνιση

Περίπου το 20% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό εμφανίζει υποτροπιάζουσα λοίμωξη περίπου δύο ή τρεις φορές τον χρόνο, ενώ άλλοι, πέραν της πρώτης φοράς, μπορεί να μην τον εμφανίσουν ποτέ ξανά. Στην πρώτη περίπτωση, θα βιώσετε επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις του ιού οι οποίες θα ξεκινήσουν με ένα αίσθημα κνησμού ή καύσου ακολουθούμενο από τον σχηματισμό φουσκαλών που θα αρχίσουν να σπάνε. Ο ιός επανενεργοποιείται γύρω από το ίδιο σημείο κάθε φορά. Μπορείτε να περιμένετε ότι θα εμφανίσετε φουσκάλες στο ίδιο σημείο όπως στις προηγούμενες εκδηλώσεις του ιού. Η σοβαρότητα των εκδηλώσεων γενικά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι επανενεργοποιήσεις του ιού τείνουν να μειώνονται σε άτομα άνω των 35 ετών. Επίσης, τα συμπτώματα είναι λιγότερο σοβαρά από επανεμφάνιση σε επανεμφάνιση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνιστάται για εσένα
Επιχείλιος έρπης

Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τον επιχείλιο έρπη

Ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος, κνησμού ή καύσου στην περιοχή των χειλιών, καθώς και η ερυθρότητα του δέρματος λειτουργούν συνήθως προειδοποιητικά για την επικείμενη εκδήλωση επιχείλιου έρπητα. Θα χρειαστεί να περάσουν μία ή δύο μέρες μέχρι να εμφανιστούν αρκετές μικρές φουσκάλες οι οποίες μεγαλώνουν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και μπορεί να παρουσιάζουν ερυθρότητα και φλεγμονή. Η συχνότητα εμφάνισης και η σοβαρότητα του επιχείλιου έρπητα συνήθως μειώνονται καθώς μεγαλώνετε.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση επανεμφάνισης;

Μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό από τη στιγμή που θα αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα στην περιοχή του στόματος, επομένως είναι σημαντικό να προστατεύετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τους άλλους από τη μετάδοση και την μόλυνση από τον ιό, αντίστοιχα. Αρχικά, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε όλες τις επαφές με την πάσχουσα περιοχή και να πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε επαφή. Δευτερευόντως, θα πρέπει να αποφεύγετε την ανταλλαγή φιλιών ή την κοινή χρήση σκευών φαγητού ή πετσετών προκειμένου να μη μολύνετε άλλα άτομα. Τα αεροστεγή και υδατοστεγή ιατρικά επιθέματα, όπως τα Επιθέματα για τον Επιχείλιο Έρπη COMPEED® λειτουργούν ως προστατευτικός φραγμός και μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού σε άλλα άτομα ή άλλες περιοχές του σώματός σας. Αυτά τα επιθέματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της εκδήλωσης του ιού, αλλά γενικά ισχύει ότι όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Περιέχουν υδροκολλοειδή γέλη, η οποία δημιουργεί ένα ιδανικό υγρό περιβάλλον για γρήγορη επούλωση. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν εντός μίας ή δύο εβδομάδων. Παρ’ όλα αυτά, οι επανεμφανίσεις του επιχείλιου έρπητα μπορεί να είναι συχνές.

Παρ' όλα αυτά, οι επανεμφανίσεις του επιχείλιου έρπητα μπορεί να είναι συχνές.

Πώς να αντιμετωπίσετε μια επανεμφάνιση

Διατίθεται μεγάλη ποικιλία μη συνταγογραφούμενων προϊόντων αυτοθεραπείας σε διάφορες μορφές. Συνήθως, συνίστανται σε επιθέματα ενεργούς υδροκολλοειδούς γέλης, αντιικές κρέμες ή θεραπείες από του στόματος.